Panduan CashFlow

Keluar Dari Hutang Dengan Cepat

“Pakdi, apakah yang patut saya buat mengenai situasi kewangan saya?”

Ini adalah soalan yang sering saya terima.

Jadi, saya telah sediakan tutorial Panduan Cashflow secara online yang dapat menjawab persoalan tersebut dan mendedahkan tips & strategi menguruskan hutang piutang, dan menguruskan duit gaji dengan cara yang bersistematik.

Iaitu bagaimana mereka yang bergaji RM 3,000 dapat menjadi lebih kaya dan berharta dari mereka yang bergaji RM 10,000.

Apa Yang Tuan Dapat ?

Banyak faedah yang dapat diperoleh melalui Panduan Cashflow ini antaranya:

  • Bagaimana kita dapat melangsaikan hutang kad kredit dengan cepat, dalam tempoh antara 9-18 bulan sahaja. Berbanding, jika kita membayar mengikut jadual bank, kita perlu membayar sehingga lebih 60 bulan!
  • Seterusnya kita dapat menjimatkan kos bayar hutang kad kredit sehingga 29% kerana tak perlu lagi bayar faedah / untung caj kad kredit kepada pihak bank kerana dah selesaikan hutang dengan cepat.
  • Pada masa yang sama kita dapat mempelajari cara-cara memendekkan tempoh hutang rumah dengan pihak bank. Dari 30 tahun kepada cuma tidak sampai 15 tahun. Wow! Ini sudah tentu juga menjimatkan lebih banyak wang!
  • Panduan membeli rumah yang bersesuaian dengan duit gaji. Jangan membeli rumah diluar kemampuan sebenar kita.
  • 3 strategi membeli kereta dengan cara yang lebih bijak. Beli kereta ikut kemampuan poket sendiri dan biarkan harta kita yang membayarnya!
  • Cara-cara urus duit gaji step-by-step mudah dan bersistematik beserta 6 strategi urus duit gaji yang dapat menambahkan simpanan dan menjadikan kita lebih banyak duit setiap bulan. Uruskan duit gaji dengan langkah kanan.
  • 3 cara menambah pendapatan setiap bulan. Mulakan dengan apa yang ada ditangan tanpa perlu berhutang.
  • Perkongsian kisah benar, bagaimana memulakan kerja atau bisnes part-time yang membolehkan beli kereta baru dan mempunyai duit tunai RM 6,000 dalam tempoh 8 bulan sahaja. Belajar dari pengalaman orang lain!
  • Dan macam-macam lagi.

Semua ini saya kongsikan dalam Panduan Cashflow.

cashflowsmall

Dahulu Panduan Cashflow merupakan ebook dalam format PDF, dan dalam edisi kemaskini Panduan Cashflow kini dibuat dalam bentuk paid subscription blog yang lebih mesra peranti tangan seperti tablet dan telefon pintar. Ada internet dah dapat membacanya.

Sila isi nama & alamat emel di bawah untuk membaca konten-konten freemium dan seterusnya mendapatkan 13 artikel bonus yang diberikan secara percuma.

Jika mahu terus membuat pembelian, sila klik imej di bawah:

buy

Apa Kata Para Pembaca Panduan Cashflow

Aqif

testimonial4

testimonial3

testimonial2

testimonial5

testimonial7

testimonial8

testimonial9

testimonial10

Baca Konten Percuma Terlebih Dahulu

Tidak perlu beli terus.

Sila baca bab-bab PERCUMA  seterusnya mendapatkan 13 lagi artikel bonus yang dihantar menerusi emel. Sila berbuat demikian dengan mengisikan nama dan alamat emel dalam borang berikut:

Jika mahu terus membuat pembelian, sila klik imej di bawah:

buy

“Secara keseluruhan, Panduan CashFlow telah berjaya mengupas dengan jelas mengenai perkara pokok iaitu konsep “cashflow” berserta lembaran kerja yang praktikal dan cara-cara mengatasinya. Isu berkaitan dengan pengurusan kewangan peribadi berjaya dikupas secara holistik dengan gaya penyampaian yang ringkas tetapi padat, bersahaja & mudah difahami.

Praktikal dan objektif!

Kepelbagaian teknik-teknik mengenai cara menguruskan hutang yang saya tak pernah terfikir pun dan strategi melangsaikan hutang rumah yang sangat menarik perhatian. Disulami dengan konsep muamalat Islami… Memang terbaik!”

 Dr Adam Akil, doktor perubatan, Kuala Terengganu.


 

“Saya adalah pengikut Rebecca Bloomwood dan siri-siri Shopaholics-nya. Segala keputusan saya berkaitan wang adalah dibuat impulsive. Tak ada perancangan. Tak ada budgeting. Menyimpan bila rasa ada mood nak menyimpan. Duit mengalir keluar macam air. Tapi bila saya habis belajar, mula garu kepala macam mana nak bayar PTPTN. Bila mula kerja, tambah lagi satu masalah; hutang kereta pula! Mujurlah saya tak punya hutang kad kredit.

Mahu tak mahu, sebelum tabiat berbelanja sakan semakin teruk, saya perlu cari jalan. Saya mesti belajar membezakan antara keperluan dan kehendak saya. Saya mula membaca artikel dan buku-buku berkaitan pengurusan kewangan sehinggalah saya membaca Panduan Cashflow.

Habis membaca buku ni, perkara pertama yang saya lakukan ialah re-analyse kedudukan kewangan saya. Jika sebelum ini saya selalu menyenaraikan barang-barang yang saya mahu, sekarang saya senaraikan dahulu barang-barang yang saya perlu dan perkara yang paling penting ialah melangsaikan segala hutang piutang dahulu serta menyimpan sebanyak mungkin.

Saya masih tetap bershopping secara impulsive sehingga sekarang tapi hanya selepas saya menyimpan dan melangsaikan hutang-hutang saya terlebih dahulu. Terima kasih Pakdi!”

Syahirah Suhaimi, pensyarah, Gombak.


 

Secara keseluruhannya, Panduan Cashflow lengkap dan praktikal untuk banyak aspek kehidupan. Pakdi pasti menyentuh bab cashflow sebab ini adalah asas yang paling utama dalam pengurusan kewangan. Apa yang saya paling suka ialah Pakdi menyentuh tentang pengurusan kewangan dalam saat sukar (pengurusan hutang) dan saat senang (penambahan aset).

Keduanya, dalam Panduan Cashflow ada menyentuh tentang pengurusan kewangan dalam situasi 4 kuadran ESBI – terutamanya dalam hal perniagaan. Secara keseluruhannya, saya rasa Panduan Cashflow ini adalah lengkap dan mudah difahami.

Terima kasih.”

Nurulwahida M. Othman, pelabur hartanah dan penulis blog www.emasdantanah.com


 

“Apa yang kamu tuai, simpanlah bersama tangkainya”

Catchy tak ayat tu? Catchy kan?

Dan mendalam juga maksudnya. Panduan Cashflow boleh kata lanjutan daripada buku Rancang Wang Dari Sekarang (RWDS). Dalam RWDS, Pakdi memberi jalan untuk mewujudkan cashflow bagi seorang yang tiada atau negatif cashflow nya-jenis yang dapat gaji habis duit lepas itu tak tahu hilang pergi mana.

Jadi orang-orang yang selepas membaca RWDS dan merasa insaf lalu menyimpan dan kini sudah punya cashflow, kali ini Pakdi beri jalan lagi bagaimana mahu mengembangkan cashflow itu. Sebab kalau tidak diberi jalan harus juga cashflow itu akan hanyut bersama arus dan hilang semula. Duit tunai dah banyaklah katakan. Orang dah ada cash memanglah rasa menggedik nak guna untuk shopping shopping dan shopping. Penjual barang, broker saham halal mahupun tidak halal memang akan mengumpan saja pemilik-pemilik cash ini. Jadi dalam Panduan Cashflow saya dapati Pakdi menerangkan bagaimana cashflow yang sejengkal akan menjadi sedepa. Dari sedepa menjadi berjela-jela. Dalam cara yang berwaspada, bertaqwa dan Allah juga redha.

Naziatul Azrin, peguam, Ipoh.


 

Tentang Penulis

Penulis

Salam, saya Suzardi Maulan juga dikenali sebagai Pakdi. Saya merupakan seorang Islamic Financial Planner (IFP) TM sijil profesional dalam bidang pengurusan kewangan peribadi secara Islami yang dikeluarkan oleh IBFIM dan FPAM. Saya juga menulis sebuah buku bertajuk Rancang Wang Dari Sekarang dan tutorial online Pelaburan Saham – Pakdi.my.

Saya mempunyai blog www.pakdi.net yang mana saya menulis tentang topik-topik berkaitan pengurusan kewangan, pelaburan dan bisnes. Hari-hari saya menerima emel dan pertanyaan mengenai urus duit gaji. Namun saya tak mampu menjawab semua emel yang masuk. Akhirnya saya buat keputusan untuk menulis ebook ini sebagai panduan asas urus duit gaji setiap bulan.

Saya mencadangkan kalian baca dahulu bab-bab percuma yang disediakan. 100% tiada risiko. Apa yang rugi dengan membaca bab yang disediakan secara PERCUMA ? Malah saya sediakan 13 lagi tips bonus yang dihantar melalui emel. Ok tak?

Wassalam,

Suzardi Maulan {Pakdi}
www.pakdi.net

testimonial6

Sila isi nama dan emel untuk mula membaca bab-bab percuma Panduan Cashflow dan menerima 13 artikel bonus melalui emel:

Terus Beli Panduan Cashflow

Sila klik link di bawah untuk terus memuat pembelian:

http://panduancashflow.com/beli/


| Login |