Close

Bayar Hutang Dulu Atau Labur Dulu ?

Mahu tahu langkah-langkah yang patut dibuat sekiranya anda ada sejumlah WANG TUNAI; RM 100 ribu. Pada masa yang sama ada beban hutang kereta, personal loan, kad kredit juga berjumlah RM 100 ribu.

Langsaikan semua hutang dulu ?

ATAU

Laburkan duit dulu ?

Apakah yang patut dilakukan ...

Amin Idris, Pengacara

Apa Kata Mereka ?

Saya kenal Pakdi dari tahun 2002. Dalam urusan kewangan, beliau tahu apa yang dimahukan dan tahu bagaimana mencapai mahu

Pakdi dapat menerangkan cashflow sejengkal menjadi sedepa, dari sedepa menjadi berjela-jela dengan waspada, jaga-jaga + Allah redha

Syahirah S, Pensyarah

Naziatul Azrin, Peguam

Saya tetap bershopping seperti biasa tetapi hanya setelah menyimpan dan bayar hutang terlebih dahulu.

Sebagai doktor perubatan, Dr Md Adam Md Akil, 33 tahun, memilih penyelesaian yang kos efektif dalam mengurus harta.

... habis sahaja membaca Tutorial Online Panduan Cashflow cara menguruskan harta anda dapat berubah kerana sudah ada panduan yang bersistematik untuk uruskan cashflow setiap bulan seterusnya dapat melangsaikan hutang dengan lebih cepat dan sentiasa cukup duit pada setiap bulan.

Panduan Cashflow merupakan tutorial digital.


Bermula 2014, ia berformatkan blog subscription. What you see is what you get. Mesra peranti tangan seperti telefon pintar dan tablet. Ada internet dah dapat membacanya. 

"Baru tutup 2 akaun kad kredit. 3 more to go. Terima kasih Pakdi for the tips."

- Hakimi Shaari, peguam

"Sudah baca, sangat best! Sekarang masa untuk beramal apa yang dibaca pula. Terima kasih Tuan Pakdi,"

- Izwan Wahab aka Robotys, IT Developer

Apa Yang Anda Akan Belajar Dari Tutorial Online Panduan Cashflow ?

Topik 1: Cashflow 101

3 Perkara Asas Urus Harta


1. 3 perkara asas ini adalah amalan yang mesti dibuat untuk elak cashflow menjadi lintang pukang. Semua orang mesti tahu.


2. Kalau tak buat memang poket asyik koyak rabak sahaja. Macam baldi bocor. Atas air masuk, bawah air keluar tak berhenti.


3. Siapa yang buat 3 perkara asas ini membolehkan dia sentiasa one step ahead dari mereka yang tidak buat.

7 Langkah Membuat Analisa Cashflow Untuk Poket Sendiri


1. 7 langkah ini adalah panduan step-by-step memulakan analisa cashflow sendiri supaya dapat menentukan apakah keutamaan dan kemampuan poket sendiri.


2. Jangan buat apa-apa keputusan kewangan sama ada nak bayar hutang dulu atau labur duit dulu sebelum buat 7 langkah ini. Tanpa langkah-langkah ini kebarangkalian untuk tersilap adalah tinggi seterusnya menghabiskan banyak masa, tenaga dan wang ringgit.


3. Selepas dah siap buat, maka lebih mudah nak buat informed decision semasa urus harta seperti nak bayar hutang dulu atau labur dulu.

Topik 2: Analisa Cashflow

Topik 3: Rancang Cashflow

Cara Susun Keutamaan Berbelanja & Berhutang 


Semua orang nak duduk rumah sendiri, beli kereta dan macam-macam lagi kehendak. Asal boleh beli terus berhutang, hentam sajalah. Kemudian pening kepala. Maka, kami kongsikan tips beli kereta, beli rumah dan buat hutang yang lebih baik supaya cashflow bulanan menjadi lebih teratur. Poket pun tidak lagi koyak rabak.

Topik 4: Urus Cashflow Tiap Bulan

Bagaimana Nak Cukup Sentiasa Cukup Duit Tiap Bulan 


Kami kongsikan 10 cara uruskan duit gaji setiap bulan. Mudah-mudahan dengan mengamalkannya walaupun cuma 1,2 cara membolehkan duit sentiasa cukup di tangan tiap bulan.

Makan Gaji Sahaja Tidak Cukup


Kami kongsikan tiga (3) cara menambah pendapatan setiap bulan. Mulakan dengan apa yang ada di tangan. 55 idea bisnes. Termasuklah perkongsian kisah benar, bagaimana memulakan kerja atau bisnes part-time yang membolehkan beli kereta baru dan mempunyai duit tunai RM 6,000 dalam tempoh 8 bulan sahaja. Belajar dari pengalaman orang lain!

Topik 5: Tambah Cashflow

Topik 6: Strategi Urus Hutang

Cara-Cara Urus Hutang & Langsai Hutang Dengan Lebih Cepat 


1. Kalau bayar kad kredit macam biasa, bayar ikut statement bank bagi, selalunya ambil masa lebih 60 bulan untuk selesai. Kami tunjukkan cara-cara untuk langsai hutang kad kredit lebih cepat i.e. kurang dari 24 bulan. Lebih banyak duit dapat jimat.


2. Strategi melangsaikan hutang rumah dengan lebih cepat. Kebiasaannya 30 tahun. Kami kongsi cara bersistematik yang membolehkan kalau nak pendekkan tempoh jadi 15 tahun pun boleh.


3. Bagaimana nak buat keputusan terbaik jika ada sejumlah wang tunai, bayar hutang dulu atau labur dulu ?

"Terima kasih Pakdi kerana menulis tutorial digital ini untuk memandaikan orang ramai mengenai wang,"

- Aqif Azizan, writetowealth.my

5 Soalan Yang Sering Kami Terima Dan Ini Jawapannya

1. Apakah itu Tutorial Online Panduan Cashflow kalau ianya bukan buku fizikal dan ebook PDF ?


Panduan Cashflow adalah tutorial kewangan digital berformatkan blog subscription. Jadi, ianya macam membaca blog menggunakan PC, laptop, telefon pintar atau tablet tetapi kontennya adalah eksklusif untuk subscriber sahaja.


2. Apa yang istimewa sangat dengan Tutorial Online Panduan Cashflow ni ? Kalau tak beli pun tak rugi kan.


Kami menyediakan ruang & peluang untuk para subscriber bertanyakan soalan umum yang berkaitan pengurusan kewangan. Melalui soalan tersebut kami akan buat kemaskini. Sudah 3 kali kemaskini yang besar dibuat, yang terakhir adalah pada 2016. Walaupun begitu, subscriber hanya perlu beli 1x sahaja.


3. Apa beza Tutorial Online Panduan Cashflow ni dengan buku, ebook kewangan lain yang ada di pasaran ?


Kami tidak bersaing dengan buku mahupun ebook kewangan lain. Panduan Cashflow adalah untuk melengkapi tawaran yang sedia ada di pasaran. Panduan Cashflow bersifat Do-It-Yourself (DIY) yang membolehkan subscriber membuat analisa cashflow sendiri. 


4. Ada Jaminan Ke Masalah Duit Saya Selesai ?


Hanya ada 2 perkara yang gerenti. Mati & cukai. Selebihnya kena usaha sendiri. Kami menunjukkan jalan. Tuan yang perlu berusaha melakukannya sendiri seperti yang telah ditunjukkan.


5. Siapa Yang Sesuai Untuk Subscribe Tutorial Online Ni ?

Sesiapa sahaja yang mempunyai pendapatan baik dapat gaji setiap bulan atau berniaga sendiri.

Anda mahu pakej Do-It-Yourself (DIY) atau pakej coaching ?

  • RM 690 sahaja
  • Subscription Tutorial Online Panduan Cashflow
  • Sesi 1-on-1 dengan Pakdi selama setahun (365 hari)
  • Video eksklusif
  • Lebih 50 nota pelaburan eksklusif (Video dan nota ini tidak dijual di mana-mana)
  • Dibuka untuk 100 orang sahaja

Pakej DIY

  • RM 49 sahaja
  • Life time subscription (satu kali bayar sahaja)
  • Konten kemaskini boleh diaccess secara PERCUMA

Pakej Coaching

Ada soalan ? Perlukan bantuan ?

Hubungi kami di talian 03 9207 9780 atau 012 697 9982 (Puan Suhaida) sekarang dan kami dapat membantu anda membuat keputusan.


Kami hanya aktif beroperasi pada jam 9 pagi - 5 petang sahaja (Isnin - Jumaat melainkan cuti umum)


Boleh CALL atau SMS atau Whatsapp.

© 2017 AFIQ Training & Advisory.

Level 32, Menara Prestige, 1 Jalan Pinang

50450 Kuala Lumpur